Amit az alumíniumról tudni kell

alu_tombokAz alumínium fémállapotban nem található. Az alumínium gyártás szempontjából legfontosabb a bauxit, mely nevét az Avignontól délre fekvő LES BAUX nevű településről kapta, ahol ezt az ércet először kezdték kibányászni (fellelés éve 1821).

 

Főbb lelőhelyek : India, Brazília, Nyugat Afrika, Egyesült Államok, Magyarország, Franciaország

Az ércből feldolgozása során az idegen anyagokat kiválasztják. A melléktermékként keletkező vörösiszapot főleg a kohóipar használja fel.

A tiszta alumínium ezüstfehér, porrá törve szürke színű fém. Különösen szép ezüstfehér színű felszín keletkezik, ha öntvényt állítunk elő fémformában (kokilla).

Az alumínium színének nagy állandóságát jeles kémiai tulajdonságainak köszönhetjük. A fém a száraz, a nedves, a kénhidrogénes levegőt állja, tehát jobb az ezüstnél.

A tiszta alumíniumot főleg a villamos iparban és a csomagolóiparban használják. Ipari célokra a tiszta alumíniumhoz ötvöző anyagokat adagolnak.

Az alumíniumöntvényeket homok, kokilla és nyomásos öntési technológiával lehet előállítani. A homoköntés egyedi öntvények gyártására szolgál. A kokilla és nyomásos öntés a tömeggyártást szolgálja.

dscf0092Az alumíniumöntvények hosszú életűek, újra felhasználhatók.

Az öntéshez felhasznált ötvözetek alapanyaga nagyrészt hulladék alumínium. Az öntőipar drága anyagokat tud helyettesíteni, és energiát tud megtakarítani.